Hoe je vlaggen beschermen bij stormweer?

1 februari 2023

Wanneer stormt het?

Bij een storm worden gemiddelde windsnelheden gemeten van 75 km per uur (9 beaufort) en meer. Verzekeringstechnisch komt echter ook schade veroorzaakt door hevige wind vanaf 7 beaufort (harde wind van 50 tot 61 km per uur) en 8 beaufort (stormachtige wind van 62 tot 74 km per uur) in aanmerking voor een vergoeding.

Maar hoe ga je hier nu precies mee om en hoe voorkom je schade van je materialen?
Hier geldt maar één principe: voorkomen is beter dan genezen.

Hoe je materialen beschermen?

Haal vlaggen naar beneden

Om schade aan vlaggen te voorkomen, raden we aan om bij harde wind, vanaf 7 beaufort, de vlaggen te strijken.
Dat gaat in de meeste gevallen makkelijk door gewoon het touw los te maken van de kikker en de vlag naar beneden te halen.

Leg galgmasten neer

Bij galgmasten voorzien wij meestal een kantelvoet onderaan. Zo kan je de masten bij stormweer eenvoudig en snel neerleggen en vermijd je dat de mast beschadigd raakt.

plaatsing_vlag_square_rev2

Waarop moet je letten bij het plaatsen van een vlag?

De vlag moet altijd vrij kunnen waaien.
Plaats deze nooit in de buurt van een hek, tegen een boom of een andere hindernis die de vlag, bij sterke wind, kan beschadigen.

Hoe bewaar je best jouw vlaggen?

Ook hier kunnen enkele praktische tips de levensduur van je vlaggendoek verlengen.

  • Vouw het doek altijd losjes op.
  • Bewaar je vlaggen altijd op een droge plaats
  • Zijn je vlaggen nat? Hang ze op en laat ze langzaam drogen.

Verzwaar losstaande kaderconstructies

Panelen of pvc doeken groter dan 6 m² moeten dan weer met de juiste hoeveelheden beton worden verankerd. Hoe je dit correct doet, hangt af van de constructie. Voor grote constructies moet er altijd eerst een sterkteberekening worden uitgevoerd. De regel daarbij is dat er voldoende verzwaring moet worden aangebracht zodat de constructie tot en met windkracht 6 geen problemen ondervindt.

Wat met schade?

Maar wat als er toch schade is? Wel, vlaggen worden beschouwd als een vervangproduct. Is je vlag gescheurd tijdens stormweer, dan zal de verzekeringsmaatschappij dit niet vergoeden.
De tip is om je vlaggen in goede conditie te houden en ze tweemaal per jaar te vervangen, in april/mei en in september/oktober.

De vaste onderdelen van een vlaggenmast (mast, top, tegengewicht …) die eventueel afbreken of schade ondervinden kunnen wel aanvaard worden als stormschade. Voor beschadigde constructies en losstaande kaders laat je best een ‘offerte’ voor stormschade opmaken door een outdoor adviseur met kennis van zaken.

slide4_storm-alert

Ga voor extra strong kwaliteit

Wist je dat we bij Visix een extra strong kwaliteit aanbieden?
De kwaliteit van deze vlag gaat tot tweemaal langer mee dan een vlag in standaard afwerking.

Zijn je vlaggen stuk gewaaid? Of zijn deze gescheurd? Geen nood!
Omdat wij een archief bijhouden van alle bestanden kunnen we ten allen tijde een exacte vlag bijdrukken achteraf. Soms is het raadzaam om reeds bij de eerste bestelling het aantal doeken op te trekken zodat u geniet van de hoeveelheidskorting.

Contacteer ons

Meer weten? Informeer je bij onze specialisten voor een optimaal onderhouden en tegen storm beschermd vlaggenpark.

SHARE