Een iris voor drinkbaar water

Meer info

Wim_Tellier_Zeilboot_Zee

Project FOCUS

Fotograaf en conceptueel kunstenaar Wim Tellier uit Malle is net terug uit Madagaskar. Op het prachtige strand van Ankassy Lodge maakte hij een kunstinstallatie met de hulp van de lokale vissers, waarbij honderd prauwen in de lagune lagen met speciale zeilen. Voor de zeilen deed Tellier beroep op Visix. Honderd uitvergrote irissen rolden zo uit onze printers voor dit unieke kunstproject.

Puurste deel van het lichaam

Twee jaar lang werkte Wim Tellier aan project FOCUS. Hij fotografeerde honderd irissen, vastgelegd met een unieke techniek. “De iris is het puurste deel van ons lichaam, de ingang naar onze ziel. Het is het meest tijdloze deel van ons lichaam omdat het het minste verandert”, zegt Tellier. Klanten konden bijvoorbeeld de iris van hun (klein)kind laten fotograferen.

Je dacht dat Madagaskar alleen baobabs langs zanderige wegen en lemuren zijn? Het is ook het paradijs van de adembenemende ‘blue lagoons’. Tellier is als surfer al langer vertrouwd met het land. Hij wou met zijn project Focus kunst en filantropie samenbrengen.

“Ik vroeg aan lokale vissers wat hen het meest zou helpen. Hun prauwen zijn uitgerust met zeilen van rijstzakken. Daar waait de wind zo doorheen. Een goed zeil helpt hen in hun dagelijks onderhoud. Ook de prauwen in het kunstproject gaven we allemaal een restauratiebeurt, of we kochten er nieuwe. Sterke touwen konden ze ook gebruiken.”

project_focus

Gevoel van oneindigheid

Eind april was het dan eindelijk zover. “Ik had afspraken gemaakt met 250 vissers en locals, die normaal niet op hun klok kijken maar op het ritme van de natuur leven, afgaande op zonsopgang en zonsondergang. Toch waren ze allemaal present op het afgesproken tijdstip. Daar schrok ik van. We hebben de honderd prauwen met de iriszeilen in de hemelsblauwe baai gelegd. Ongeveer elke tien meter lag een vissersboot, waardoor je als bezoeker bijna twee kilometer langs het strand kon wandelen naast die zeilen met irissen. Volgens de aanwezigen die ik daar hoorde, gaf het een gevoel van oneindigheid.”

De vissers die hielpen, mogen de zeilen houden. “Soigneer ze een beetje, heb ik gevraagd. Want ik wil dit elk jaar opnieuw doen, en altijd wat meer laten groeien. Nu was het al waanzinnig.”

Wim Tellier kreeg felicitaties van de autoriteiten in Madagaskar. Project Focus haalde de media van Texas tot Tokio, maar hier in België bleef het nog wat onder de radar. “Ik ben ook nog maar net terug thuis.” Er reisden klanten mee naar Madagaskar om de kunstinstallatie te aanschouwen met eigen ogen.

Samensmelten van kunst, filantropie en duurzaamheid

Een bijzonder aspect van project FOCUS is de sociale impact ervan. Naast het bewonderen van de kunstinstallatie kunnen bezoekers ook bijdragen aan het goede doel. Alle op maat gemaakte zeilen en boten van het project worden gedoneerd aan de lokale visserijgemeenschap. Bovendien heeft Wim Tellier het project ‘C Water’ opgezet, met als voornaamste doel het creëren van drinkwater ter plaatse in afgelegen gebieden met behulp van een ontziltingsmachine die 500 liter drinkwater per uur kan produceren.

Wim_Tellier_Zeilboot_v2
Wim_Tellier_portret

Over Wim Tellier

Wim Tellier is een Belgische fotograaf en kunstenaar die bekend staat om zijn installatieprojecten waarbij hij reuzengrote foto’s gebruikt. Tot zijn projecten behoorden het bedekken van 800 vierkante meter van de Antwerpse dokken met zes reusachtige foto’s van bejaarde naakte zonnebaders, en zijn project “Protect 7-7”, het eerste installatiekunstproject op Antarctica,en een project in Knokke-Heist in België.

Meer info kan je terugvinden op de Facebook pagina van Wim.