Visix: Duurzaam Ondernemen Laureaat 2023

28 juni 2023

Duurzaam ondernemen: een absolute must!

Duurzaam ondernemen: het is niet meer weg te denken in de dagdagelijkse ontwikkeling van een bedrijf. Bij Visix werken we actief aan een duurzaam beleidsplan voor de toekomst. Met succes! In 2021 werden we voor een eerste maal uitgeroepen tot Laureaat Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Op 15 juni 2023 mochten we een tweede award in ontvangst nemen.

award_duurzaam-ondernemen_v2

Johan Debruyne: "Duurzaam ondernemen is de beste oplossing."

Zaakvoerder Johan Debruyne legt uit:
“Als bedrijf is het al langer onze ambitie om op een verantwoorde manier om te gaan met grondstoffen, energieverbruik en menselijk kapitaal. Als je het ons vraagt is duurzaam ondernemen niet alleen op principieel vlak de beste oplossing, ook economisch gezien is en blijft het een uitdaging.  
In
2021 werden we hiervoor al beloond met een eerste onderscheiding. Dat wij ook in 2023 slagen in dit opzet is vooral de verdienste van een team die wij, als management, elke dag opnieuw weten te motiveren om bij te dragen tot de verschillende actiepunten van het charter.

Na bewogen tijden bij Visix omwille van een fusie (2020) en omwille van de impact van corona op onze organisatie voelden we de nood om alle neuzen van alle medewerkers van beide Belgische vestigingen terug in één richting te krijgen.

We wilden vooral inzetten op werkgeluk en het creëren van een WIJ-gevoel bij alle Belgische medewerkers. Ook de input die we ontvingen van meerdere collega’s uit de functioneringsgesprekken hebben ons nuttige informatie opgeleverd om enkele initiatieven te nemen:

 • Aanbieden van gezonde sappen in het bedrijf naast de standaard voorziening van water, koffie en frisdranken. Deze sappen werden aangeboden nadat we iedereen lieten kennismaken met allerlei smaken van verschillende sappen via een kado-pakket per werknemer.
 • Tegemoetkoming aan de vraag om meer betrokkenheid en om informatie te delen over de algemene dagelijkse organisatie bij Visix in alle afdelingen.
 • inschakelen van I-diverso voor de uitvoering van anonieme werkbaarheidsbevragingen bij een mix van ongeveer 40% van onze medewerkers van alle afdelingen en met verschillende anciënniteit.”
johan_duurzaam-ondernemen

Alleen maar voordelen

De resultaten van onze voornaamste duurzaamheidsacties leveren ons alleen maar voordelen.

Milieuvoordeel
Het feit dat werknemers Fitcoins kunnen sparen door o.a. fysieke inspanningen (wandelen en fietsen) kunnen ervoor zorgen dat werknemers vaker de auto laten staan in ruil voor fiets of wandelen.

Sociaal voordeel
Inzetten op het belang van onze waarden ‘samenwerken’, ‘open en eerlijke communicatie’ en ‘respectvol omgaan met elkaar’.  Deze waarden zorgen voor werkgeluk bij onze medewerkers.

Een hogere graad van betrokkenheid en meer communicatie zorgen voor een groter gevoel van respect en werkgeluk bij onze medewerkers.

 

Economisch voordeel
Inzetten op werkgeluk, ergonomie, mentale & fysieke gezondheid zorgen samen voor:

 • Gezondere werknemers (beperking afwezigheid door ziekte = beperking ziektekosten)
 • Grotere aantrekkingskracht bij sollicitanten (meer aanwervingskansen voor Visix)
 • Gelukkige en betrokken werknemers. Deze hebben doorgaans een ruim verantwoordelijkheidsgevoel, grote inzet en een positieve uitstraling => gelukkige klanten die zorgen voor omzet.

Wat is Voka?

Voka wil ondernemingen helpen om verschillende duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen stel je een concreet plan van aanpak op waarin je zoekt naar een bedrijfsvoering die niet alleen winstgevend is, maar ook zijn steentje bijdraagt voor mens en milieu.  

Om te slagen voor de audit word je uitgedaagd om minstens 10 van de 17 SDG’s (sustainable development goals) van de Verenigde Naties te realiseren. Met ons hele Visix Brand Shiners team zijn we hier al 2 maal actief mee aan de slag gegaan. 

 

voka_duurzaam-ondernemen
actiepunten_duurzaam-ondernemen

The only way is UP

En of onze ambities groot zijn!
Ook voor 2024 scharen we ons achter verschillende actiepunten in het charter en gaan we voluit voor een Pioneer Certificaat
We houden hierbij rekening met volgende actiepunten in meerdere SDG’s:

 • Het plaatsen van nieuwe digitale info borden om interne info te delen; 
 • Upgrade naar een nieuwe gezellige showroom en vergaderzaal;
 • Investering in friendly hacking; (extra cybersecurity => investering in continuïteit en veiligheid)
 • Uitwerking van een beoordelingsprocedure van leveranciers; 
 • Code of conduct opmaken (duurzaam aankoopbeleid)
 • Deelnaam aan YOUCA Action Day 2023;
 • Investering in een bijkomende fietsenstalling => stimulans om meer fietsers aan te trekken voor woon-werk vervoer; (bepalen CO² impact)
 • Reorganisatie: verhoging van de efficiëntie met alle onderdelen van de productie op 1 locatie, vermijden van shuttle transport, meer werkzekerheid en financiële gezondheid voor het bedrijf waardoor er voldoende investeringsmogelijkheden zijn voor de toekomst;
 • Vermijden van plastiek
  Kraansysteem voorzien in 1 of 2 vestigingen met omvorming van kraanwater naar drinkbaar plat en spuitwater + flessen;
 • Verduurzamen van onze goederen; (duurzame productontwikkeling)
 • Meer samenwerking over circulariteit met sector- en beroepsorganisaties;
 • Organisatie van een veggie-challenge + uitwisseling recepten;
 • Oprichting van werkgroep rond duurzaamheid binnen Visix en opmaak van een duurzaam beleidsplan + verankering interne SDG’s op beleidsniveau.

SHARE