Hoe grootformaat prints aanleveren?

27 mei 2020

3 Tips om je bestand klaar te maken voor grootformaat print

Bestanden voorbereiden voor een afdruk op groot formaat lijkt een hele uitdaging, maar dit hoeft daarom niet moeilijker te zijn. Met deze tips lever je altijd een perfect bestand voor groot formaat af.

1. Ga vectorieel!

Als je gaat printen op groot formaat is een vectorieel logo zeer belangrijk. Vaak wordt een bestand opgemaakt op 10% van het origineel formaat. Zo blijft de bestandsgrootte handelbaar. Als je het bestand vergroot om het te printen, wil je uiteraard niet dat het logo onleesbaar en gepixeleerd wordt. Met een vectorieel bestand kan je het logo oneindig vergroten zonder kwaliteitsverlies.

Logo vectoriseren
In Adobe Illustrator kan je de tool ‘image trace’ gebruiken om niet-vectoriële logo’s of illustraties vectorieel te maken.
Je moet hier uiteraard starten van een logo met een goede kwaliteit.

2. Gebruik Photoshop

Gebruik je foto’s, dan is Adobe Photoshop echt onmisbaar. Het is veruit het beste programma om foto’s te vergroten met een minimum aan kwaliteitsverlies.
Via Image > Image size krijg je een venster waar je het bestand proportioneel kan vergroten. Experimenteer met de verschillende opties om te herschalen.

Noise Effect
Het ‘Noise Effect’ is een bekende truc om pixelering of wazige beelden optisch te verbeteren.
Je selecteert deze tool door Filter > Noise > Add noise aan te klikken.

3. Werk op 10%

Het lijkt onlogisch maar kleiner is beter. Als je je bestand opmaakt op formaat 1:10 en 600ppi ingeeft, zal het sneller laden en is de algemene bestandsgrootte veel kleiner dan wanneer je op 100% werkt.

Hoe controleren?
Het beste programma om die controle op kwaliteit uit te voeren, is Acrobat Reader.
Deze software staat standaard op de meest computers geïnstalleerd.

Om de kwaliteit te controleren, moet je het beeld tot 1000% vergroten.
Als je de spatiebalk ingedrukt houdt, kan je over het beeld scrollen zodat je snel kan checken of er wazig beeld of pixelering is.

Als je gaat controleren, moet je ook rekening houden met de drager en de plaatsing van het materiaal. Bij een billboard op bache-stof dat enkele meters in de hoogte hangt aan de kant van de weg, hoef je op pixelering of wazige beelden niet zo streng te zijn.
Bij een textielframe op ooghoogte op een beursstand of in een showroom is een zichtbare pixelering natuurlijk uitgesloten. Controleer de beelden op enige afstand van je scherm naargelang het gebruik.

Bekijk ook de pagina met de algemene aanleverspecificaties

Nog vragen? Contacteer onze studio!

SHARE