Fespa Global Print Expo : 23-26 Mei 2023

7 juni 2023

DE print- en signalisatiebeurs
van Europa

FESPA is een wereldwijde federatie van nationale verenigingen voor de gemeenschap van zeefdruk, digitaal printen en textieldruk.
Met de FESPA Global Print Expo staat Fespa jaarlijks in voor het organiseren van  de grootste print- en signalisatiebeurs in Europa

Zaakvoerder Jean Van Houtryve was voor Visix Brand Shiners aanwezig in München en brengt je de laatste trends.

fespa_mucnhen_logo

Aan het woord: Jean Van Houtryve

Met 30% meer bezoekers, dan de beurs in Berlijn vorig jaar, kan Fespa spreken van een mooie maar vooral succesvolle editie. Maar liefst 540 exposanten uit 122 verschillende landen tekenden present voor deze Beurs in München.

Ik was aanwezig met een delegatie van Fespa Belgium maar onthoud vooral dat deze beurs meer is dan alleen netwerken en verbroederen met collega’s uit de printsector. Het is proeven en voelen. Een grootse ervaring waarbij je oog in oog komt te staan met de nieuwste trends.
Ik geef de belangrijkste mee:

Trends voor 2023

Sustainability
Quasi elke fabrikant van printable media (textiel, panelen, vinyl) pakt uit met groenere varianten. Materiaal met tot 80% recyclaat of dat terug kan worden ingezet voor andere toepassingen na gebruik. Niet alleen de wetgever maar ook onze kinderen zullen ons verplichten duurzamer om te gaan met het geprinte afval.

Automatisatie – robotics
De stijgende loonkosten zorgen ervoor dat printbedrijven meer en meer gaan investeren in het automatiseren van hun workflows. Niet alleen in software (nesting) maar ook in hardware en robots. Voor de in- en uitvoer van panelen ontwikkelden o.a. Durst en Agfa volledig automatische productielijnen in harmonie met de groot formaat printers.

Technologische voorruitgang
Onder het motto van sneller, groter, zuiniger en goedkoper ontwikkelden de meeste fabrikanten van groot formaat printers tijdens de pandemie upgrades van bestaande printers of geheel nieuwe machines. Dubbele rijen van printkoppen zorgen voor een quasi verdubbeling van de output. Innovatie staat niet stil, ook niet in de printindustrie.

fespa_expo

Save the date

Via bijkomend videoverslag laat ik jullie tot slot nog meegenieten van enkele highlights van deze unieke beurs.
Ik kijk alvast terug op een geslaagde editie en zie jullie graag terug in Amsterdam van 19 tot 24 maart 2024.