stormweer vlaggen beschermen

Hoe je vlaggen beschermen bij stormweer?

David

Vlaggen, spandoeken en vlagmasten krijgen het zwaar te verduren bij hevige wind en stormweer. Wat kan je eraan doen om stormschade te voorkomen of te beperken? Enkele tips.

vlaggen

Wanneer stormt het?
Bij een storm worden gemiddelde windsnelheden gemeten van 75 km per uur (9 beaufort) en meer. Verzekeringstechnisch komt echter ook schade veroorzaakt door hevige wind vanaf 7 beaufort (harde wind van 50 tot 61 km per uur) en 8 beaufort (stormachtige wind van 62 tot 74 km per uur) in aanmerking voor een vergoeding.

Haal de vlag naar beneden
Om schade aan vlaggen te voorkomen, raden we aan om bij harde wind, vanaf 7 beaufort dus, de vlaggen te strijken. Dat gaat in de meeste gevallen makkelijk door gewoon het touw los te maken van de kikker en de vlag naar beneden te halen.

Leg galgmasten neer
Bij galgmasten voorzien wij meestal een kantelvoet onderaan. Zo kan je de masten bij stormweer eenvoudig en snel neerleggen en vermijd je dat de mast beschadigd raakt.

vlag tegen hekWaarop moet je letten als je een vlag plaatst ?

De vlag moet altijd vrij kunnen waaien. Stel deze dus nooit op tegen een hek, boom of andere hindernis die de vlag kan beschadigen.

Hoe bewaar je best je vlaggen?
  • Vouw het vlaggendoek altijd losjes op.
  • Bewaar het doek of de vlag op een droge plaats.
  • Laat na regen het vlaggendoek altijd langzaam drogen.

Verzwaar losstaande kaderconstructies
Panelen of pvc doeken groter dan 6 m² moeten dan weer met de juiste hoeveelheden beton worden verankerd. Hoe je dit correct doet, hangt af van de constructie. Voor grote constructies moet er altijd eerst een sterkteberekening worden uitgevoerd. De regel daarbij is dat er voldoende verzwaring moet worden aangebracht zodat de constructie tot en met windkracht 6 geen problemen ondervindt.

Verzekerd of niet?
Maar wat als er toch schade is? Wel, vlaggen worden beschouwd als een vervangproduct. Is je vlag gescheurd tijdens stormweer, dan zal de verzekeringsmaatschappij dit niet vergoeden. Daarom raden we aan je vlaggen in goede conditie te houden en ze tweemaal per jaar te vervangen, in april/mei en in september/oktober.

De vaste onderdelen van een vlaggenmast (mast, top, tegengewicht …) die eventueel afbreken of schade ondervinden kunnen wel aanvaard worden als stormschade. Voor beschadigde constructies en losstaande kaders laat je best een 'offerte' voor stormschade opmaken door een outdoor adviseur met kennis van zaken.

Kan ik een identieke vlag bijbestellen?

Omdat wij een archief bijhouden van alle bestanden kunnen we ten allen tijde een exacte vlag bijdrukken achteraf.
Soms is het raadzaam om reeds bij de eerste bestelling het aantal doeken op te trekken zodat u geniet van de hoeveelheidskorting.

Contacteer ons

Meer weten? Informeer je bij onze specialisten voor een optimaal onderhouden en tegen storm beschermd vlaggenpark.
David